23 Aralık 2011 Cuma

Gül Kuruttum, Gül Kuruttum




Gül kuruttum, gül kuruttum
Yari sinemde uyuttum
Yar söyledi, ben unuttum
Ah akabinde düştü gönül
Yardan ayrılması müşkül

Söz: Mehmet İpek
Yöresi: Hatay

Antakya yıllar yılı uzaktan uzağa merak ettiğim bir yerdi benim için. Vilayetin adı Hatay olsa da ben kendisine hep Antakya ismini yakıştırırdım.


Bunca karmaşanın, savaşın, kanın ve kıyametin içerisinde, birçok etnik grubu barındıran bu kentin bunlardan kendini nasıl arındırdığını, barışı nasıl sağladığını merakla izler dururdum. Zengin mutfak kültürü, farklı medeniyetlerin çıkış noktası olması, bir başka ülkeye katılma kararı verebilecek kadar kendi içerisinde tutarlı bir demokrasiye, saygıya sahip olması zihnimde Antakya’yı hep barışın, sevginin ve her türlü zenginliğin kenti yapmıştır.

Nihayet geçen hafta dilimde “Gül Kuruttum” türküsü, kalbimde “pır pır” bir heyecanla bu “Uygarlıklar Beşiği”ni ziyaret etme imkanım doğdu. Çok sevgili arkadaşlarım Melis, Yasemin ve de Asuman Hn ile birlikte.

IBM Türk, 100. Yılı kapsamında, tarihsel ve toplumsal sorumluluğu çok yüksek olan bir proje ile dünya tarihine ve kültür hayatına çok değerli bir hediye kazandırdı. İş ortağı Index Grup ve diğer paydaşlarla birlikte, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mozaikleri sanal ortama taşıdı. Bundan böyle tüm dünya
http://www.hatayarkeolojimuzesi.gov.tr/ adresinden Hatay ve çevresinde çıkarılan mozaikler hakkında yakından bilgi alma imkanına sahip olacak.

Çalışma neredeyse 1 yılda tamamlandı. Belirlenen mozaikler sanatçı Fatih Demirhan tarafından çok özel ve titiz teknikler kullanılarak fotoğraflandı. Ardından günlerce süren emekler sonucu site ziyarete hazır hale getirildi.

Kendi adıma bu işte en çok katkısı olan her iki şirketin de ortak ajansı olarak bu projede çalışmak oldukça gurur vericiydi.

Sanal müzenin açılışı için İstanbul’dan birlikte Hatay’a gittiğimiz basın mensupları, IBM’in ve diğer kurumların yetkilileri ve bizim seyahatimizin kusursuz geçmesi için, aynı zamanda doğum yeri Hatay olan Index Grup CEO’su Erol Bilecik’in katkıları inanılmazdı. Tüm program boyunca yerel kültürü maksimum düzeyde yaşayabilmemiz için Erol Bey tüm detayları düşünmüştü. Vali, Belediye Başkanı, ATSO Başkanı ve yönetimi, hem Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı açılışın sorunsuz gerçekleşmesini sağlamak, hem de bizleri kusursuz ağırlamak için müthiş bir koordinasyon içerisinde hareket ettiler. 1,5 günlük bir zaman diliminde önemli tarihi ve kültürel yerleri gezdik, en ünlü lezzetleri tattık. Anadolu konukseverliğini tam anlamıyla yaşadık.

Tüm bu güzelliklerin yanında aklımın takıldığı ve en yakın zamanda yaşayarak Hatay’a dair puzzle’ın tüm parçalarını tamamlamak istediğim önemli bir olay daha var. Şimdiden 2012 hedefleri arasına alabilirim. Methini Erol Bey’den çok duyduğum Antakya Medeniyetler Korosu’nu ilk fırsatta orada ya da burada umarım izleyebilirim.

Şimdilik aşağıdaki linkteki ile yetineceğim sanırım :)



6 yorum:

Leylan dedi ki...

Melis fotoğrafta çıkmamış. Yine yemek mi yiyordu? :))
Bi de Yaso seni ilk defa böyle boyun boğaz atkılı filan görüyorum. Ciddi soğuktu herhalde!

Yaso dedi ki...

Yok Leyloşçum, hava çok güzeldi ama kendimi çok kara hissettim ve biraz renk olması baabında boynumda korudum kendisini:)

Bu arada Melis yemek yemiyordu tabii ki, çeviri yapıyordu:(

Sebiş dedi ki...

Nevracim koroyu dinlemek icin Emitt ekibine baski yaparsan belki bu sene de fuar acilisinda dinleme firsati yakalayabilirsin) biz bunu bir kere Emitt de yasadik ve gercekten inanilmazdi!!!! Darisi bu seneye, hadi kizlar Hacer hanima bir mesaj)

Sebiş dedi ki...

Nevracim koroyu dinlemek icin Emitt ekibine baski yaparsan belki bu sene de fuar acilisinda dinleme firsati yakalayabilirsin) biz bunu bir kere Emitt de yasadik ve gercekten inanilmazdi!!!! Darisi bu seneye, hadi kizlar Hacer hanima bir mesaj)

Nevra dedi ki...

sebiiiişşşş.... naber? özlediiim?

Alpine Thousandlakes dedi ki...

Asuman Hanımın bir ayak önde profesyonel duruşu dikkatlerden kaçmadı (A.A)