23 Şubat 2012 Perşembe

Uçan Süpürge'den

Eğitim/öğretim süresiyle ilgili düzenlemeyi içeren yasa teklifine karşı
bir grup kadın ekteki metni hazırladık. İmzaya açıyoruz. Çok hızlı hareket
etmemiz lazım. Bugün öğleden sonra en geç saat 3'e kadar bu metni basına
yaygınlaştırmalıyız. Bilginize.
Uçan Süpürge

Soruyoruz!
Kiz cocuklar ilkokuldan sonraki egitimini 70 yasindaki adamin yataginda mi yapacak?
Zorunlu egitim/ogretim süresinin okul oncesi egitimi de kapsayacak sekilde ve kesintisiz olarak 12 yila cikarilmasi gerekirken, bes milletvekilinin verdigi yasa degisikligi teklifiyle cocuk yasta evliliklerin onü aciliyor.
AKP grup baskanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitas, Ayse Nur Bahcekapili, Mehmet Aydin ve Mahir Ünal, “222 sayili İlkogretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”ni TBMM Baskanligina verdi. Kadin ve cocuk alaninda calisan sivil toplum orgütlerinin her firsatta dile getirdigi “Zorunlu egitim/süresinin 8 yildan 12 yila cikarilmasi” talebini karsiliyor gibi gorünen yasa teklifi, “4+4+4” formülüyle egitim/ogretim sistemini geriye gotürüyor ve ozellikle kiz cocuklarin egitim hakki acisindan pek cok sakinca iceriyor.
Yasa teklifiyle;
Zorunlu egitim süresi gercekte 4 yila iniyor.
İlk kademe olan 4 yilin ardindan cocuk bireyler orgün egitimin disina cikacak ve ikinci 4 yillik dilim acik ogretimle iliskilendirilecek. “Erkek cocuklar gitsin cirak olsun, kizlar da acikogretimde evde otursun” anlamina gelen bu düzenleme kabul edilemez.
Zorunlu egitimin ‘kesintisiz’ niteligi yasa metninden kaldiriliyor.
Halihazirda 8 yil olarak uygulanan zorunlu egitim süresi, “4+4+4” formülüne gore kesintili hale gelecek. Bu durum sadece zorunlu egitimi 4 yila indirmekle kalmayacak, egitimin bütünlügünü de ortadan kalkacak. Biz kadin orgütleri ve hak savunuculari olarak ‘zorunlu kesintisiz 12 yillik egitim’ talep ederken, bu yasayla ortaya cikan sasirtmacalar kabul edilemez.
Okul oncesi egitim kapsam disi.
Yasa degisikligi teklifi, yine biz kadin orgütleri ve hak savunucularinin talebi olan “1 yillik okul oncesi egitimin zorunlu hale gelmesini” icermiyor. Cocuk gelisiminin onemli bir basamagi olan okul oncesi egitimin kapsam disi birakilmasi kabul edilemez.
Mesleki egitimin programina Bakanlar Kurulu karar verecek.
İlk 4 yillik zorunlu egitimden sonra ciraklik adi altinda mesleki egitime yonlendirme yapilacak. Cirak cocuk yetistirme egitiminde programa Bakanlar Kurulu karar verecek. Yürütme’nin Yasama’nin onüne gecerek boyle bir inisiyatifi kullanmasi hukuken kabul edilemez.
Ciraklik egitimi yasini 11’e düsürüyor.
Yasa degisikligi teklifi, ciraklik yasini 14’ten yukari cekmesi gerekirken asagi düsürüyor. 11 yasindaki cocugun cezai ehliyeti bile yokken calistirilmasi yasal degildir ve Uluslararasi Calisma Orgütü’nün belirledigi kriterlere aykiridir. Ataerkil baskilar ve endiseler nedeniyle o yaslardaki kiz cocuklar mesleki egitime gonderilmez, gonderilse bile bu egitimin icerigi cinsiyet rolleri cercevesinde kalacaktir (el becerisi, ev isleri gibi). Egitimde cinsiyetciligin terk edilmesi gerekirken, yeniden üretilmesi kabul edilemez.
Biz kadin orgütleri ve hak savunuculari;
Yarin (23 Subat Persembe) Meclis gündemine gelecek olan ve cok kisa sürede Meclis’ten gecirilecek gibi gorünen bu teklifin bu haliyle yasalasmasini kadin haklari, cocuk haklari ve temel insan haklari acisindan sakincali buluyoruz. Cocuk/kadin/insan haklari/egitim alanlarinda calisan tüm sivil orgütlerin beklentisini bosa cikaran ve kaygilandiran bu teklif;
Kiz cocuklarin kücük yasta evlendirilmesinin onünü aciyor.
1930’dan beri en az 5 yil olan zorunlu egitimin süresini 4 yila indiriyor.
İlkogretimi ikiye bolüp yarisini acikogretimle iliskilendiriyor, kiz cocuklari egitim ortamindan uzaklastiriyor.
Mesleki egitimde hangi cocugun hangi meslek alanina yonlendirilecegine Bakanlar Kurulu karar vermesiyle tek tip insan yetistirmenin zeminini hazirliyor.
Egitim/ogretim ‘kademeli’ degil ‘kesintisiz’ olarak ve okul oncesi egitimi de kapsayacak sekilde 12 yila cikarilmalidir.

2 yorum:

Lale dedi ki...

Kadını eve hapseden, bağımlı kılan ve köleleştiren bu düzene karşı herkesin direniş göstermesi ve sokaklara dökülmesi gerekir. Sevgiler,

asuman dedi ki...

Bu yasa teklifiyle;
- İlköğretim ikiye bölünüyor ve ikinci kademenin zorunlu olması muğlaklaşıyor, yani zorunlu eğitim 4 yıla iniyor
- Kesintili eğitim özellikle kız çocuklarının okuldan alınabilmesinin önünü açıyor,
- Çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendiriliyor ve bilinçsiz meslek seçiminin önü açılıyor,
- Çocuk işçiliği yaygınlaşabilir,
- İlköğretim ikinci kademede farklı okul türleri ortaya çıkacak,
- Farklı okul türleri bulunduğunda merkezi sınav sistemi kaçınılmaz olacağından, çocukların 2. sınıftan itibaren dershaneye gitmeleri gerekecek ve toplumsal eşitsizlikler artacak.