11 Eylül 2012 Salı

Online culture is the culture!


Online kültür, kültürün ta kendisi!

Webrazzi, Campaign TR, Milliyet ve Marjinal Porter Novelli’nin sponsorluğundaki Trendwatching semineri 6 Eylül’de The Seed’de gerçekleşti ve Marjinal Porter Novelli olarak biz de etkinliğin sıkı takipçileri arasındaydık.

Konferans Trendwatching.com‘un yönetici ortaklarından Küresel Araştırma Birim Lideri Henry Mason’ın ‘Tüketici Trendleri’ sunumu ile başlayıp Trenddesk’in kurucusu Zeynep Akhun’un sunumu ve workshop’u ile devam ederek sona erdi. 


Tüketici eğilimlerini  Webrazzi örneklerle kısaca şöyle aktarıyor: Güney Afrika’daki bir otelde yiyeceklerinizi çiftçilerle beraber seçmeniz, Çin’de uzaydan size kartpostal gönderilmesi için adresinizi paylaşmanız, Ikea’dan eldiveninizle iPad’i kontrol edebilmek için hediye edilen özel bir iplik almanız veya dükkanınızı bir öyküye dönüştürmeniz, bir otel zincirinin usta aşçısından evde yemek dersi almanız, sıradan bir tatile değil bir safari turuna profesyonel bir fotoğrafçıyla beraber çıkmanız ya da profesörler ve haber spikerlerinin rehberliğinde politik/siyasi bir tura katılmanız…

Bizim ise aklımızda kalan ve heyecan verici bulduğumuz bazı eğilimler Dubai’deki bir pizza dükkanının Bluetooth pizza sipariş magnet butonu, KLM’in seyahatlerinizi sosyalleştiren ‘Meet and Seat’ uygulaması, insan gücüyle spor yapıp izleyebileceğiniz açık hava sineması ve bir ayda 400 bin kullanıcıya ulaşan ‘Judge Me! (Beni Yargıla!) uygulaması, Oreo’nun eşcinsel yürüyüşü dönemine özel gökkuşağı renklerindeki kurabiyeleri gibi birçok yaratıcı ve yenilikçi fikirler oldu.

Toms’un her bir çift ayakkabı satın alışınızın Afrika ülkelerindeki çocuklara bir çift ayakkabı bağışlaması ve lezzetli sushi’lerinizi yerken chopsticklerinizin ucundaki tohumların fidana dönüşmesi gibi sosyal sorumluluk kampanyaları ise cabası.


Gökdelenlerin göğü delerken yeşil doğaya katkı sağlayabildiğini gördüğümüz ve her katından ağaçların fışkırdığı yüksek binalar, yolculuklarda uçak, tren ya da otobüsün gecikmesi durumunda tam da belirttiğiniz gecikme süresi kadar bir zamanda okuyabileceğiniz kitaplar ve öyküler; sevdiklerinizin fotoğraflarını kumaşlara bastırarak yaptıracağınız kanepe yastıkları  ise ufuk açıcı fikirlerden sadece birkaçı.

Azıcık korkutmalı mı sevindirmeli mi emin olamadığımız ama “Artık daha neler olur kim bilir!” dedirten uygulamalar arasında ise fotoğrafını çektiğiniz karede görünen ama tanımadığınız birinin ismini buldurmak, AVM’ye girdiğinizde “kısa, dantelli, siyah elbise arıyorum dediğinizde size onu hangi mağazalarda bulacağınızı gösteren uygulamalar, tenis raketine konan bir çip ile o maçta yaptığınız hataları size sonradan aktararak koçluk yapan uygulamalar......   Hem hayret verici hem de düşündürücü değil mi?


Aşağıdaki linkleri de yazıda bahsettiklerimize paralel olarak incelemenizi öneriyor bir sonraki Trendwatching seminerini heyecanla beklediğimizi söyleyerek kapanışı yapıyoruz.


Şimdi bilgisayarınızı alın ve koltuğunuza uzanıp Kasier Chiefs’in size sunduğu 20 şarkıdan 10’unu seçerek kendi CD’nizi yapın, yapmakla kalmayın onu itunes’da satın ve keyfinize bakın.


Yaratıcı ve özgün günler dileriz…

Aysun & Özgür


Hiç yorum yok: