15 Kasım 2009 Pazar

Dünya Diyabet Günü











Merhaba,
Dün Dünya Diyabet Günü'ydü. Bir şeker hastası olarak biraz konudan bahsetmek isterim. Kendimde gizli şeker olduğunu henüz 1 ay önce kadar öğrendim. Elbet bir gün şeker hastası olacağımı biliyordum, çünkü anneannem insülin kullanıyor. Annem de ciddi şeker hastası olduğu için genlerden ötürü bende de aynı sağlık sorununun olacağı yüksek ihtimaldi. Bu sebeple gerekli testleri olmayı ihmal etmiyordum. Neyse ki gençken bunu farkettik ve önlem almaya çalışıyoruz. Sevgili Osman Baba da bu konudaki deneyimlerini benimle paylaşıyor sağ olsun aynı durumda olunca kader kardeşliği yapıyoruz:) Bu konuda bundan sonra yapmamız gereken sağlıklı beslenmek ve kilo vermek. Sizin de yakın ailenizde diyabetli varsa mutlaka bir testen geçmenizi öneririm.

Bir çok insan için 14 Kasım sıradan bir sonbahar günüdür. Dünyadaki yüz binlerce şeker hastası çocuk için ise 14 Kasım en az kendi doğum günleri kadar önemlidir; çünkü 14 Kasım, geçen yüzyılın başlarında (1921) insülini bularak onlara yaşamlarını armağan eden Kanadalı doktor Frederick Banting’in doğduğu gündür. Ona saygının bir ifadesi olarak 1991’den beri Dünya Diyabet Federasyonu 14 Kasım’ı “Dünya Diyabet Günü” olarak değerlendirmektedir. Dünya Diyabet günü, şeker hastalığı konusunda halkı, hükümetleri ve medyayı bilgilendirmek(uyarmak) amacıyla çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir gündür.

Dünyada 200 milyondan fazla şeker hastası vardır ve bunların çoğu yeterli tıbbi bakım alamamaktadır.
Sanıldığının aksine diyabet çocuklarda da görülür. Ülkemizde 15.000 civarında 18 yaş altında diyabetli çocuk bulunmakta.

Diyabetin, vücutta üretilen insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır, hücrelerin ihtiyacı olan şekerin, kanda normal değerlerin üstüne çıkarak zehir etkisi yaratır ve vücudun hücrelerini tahrip eder.
''Hastalık, aile öyküsü, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, fazla kilolu olanlarda sık görülür. Aşırı susama, aşırı ve sık yemek isteği, sık idrara çıkma, halsizlik, kilo kaybı belirtileri ile kendini gösterir. Ancak hastaların çoğunluğu hastalığının farkında değildir. Günümüzde diyabeti önlemek amacı ile yapılan çeşitli çalışmalarda, kişilere eğitimle kazandırılan yaşam tarzı değişiklikleri yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması, düzenli egzersiz gibi sonucu diyabet görülme sıklığının azaldığı gösterilmiştir.

Sağlıklı günler. :p

Hiç yorum yok: