27 Mart 2013 Çarşamba

Tam Kapımızın Önünde Deus Ex-machina


Olay yeri:  Cumhuriyet Caddesi,  No 165, Harbiye
Tarih: 26 Mart 2013 Salı -  18:30 suları
Olay: Evsiz ya da sarhoş olduğu sanılan 50-60 yaşlarında bir adam kaldırımda uyuyor. Ayakucunda ve başucunda ise birer sokak köpeği onunla birlikte yatıyorlar. Bir polis minibüsüyle 2 polis geliyor ve adama doğru yaklaştıklarında 2 köpek yerlerinden fırlayarak havlıyor ve polisleri uzaklaştırıyor. Bu havlamaya üçüncü bir sokak köpeği daha geliyor ve dayanışmaya katılıyor.
Polisler genç. Çaresiz uzaktan bakakalıyorlar. Ellerindeki kolluk kuvveti gücü, bu cengaver köpeklerin savunmasız bir adamı koruma içgüdülerinin yanında balon gibi sönüyor.  İçlerinden biri belediyeye haber veriyor. 
Fikir: Köpekler uyuşturulacak. Adam oradan kaldırılacak. Ve bir gece nezarette misafir edilecek.

Deus ex-machina (Okunuşu deyas eks makina)
İşte şimdi bir mucize olması gerek! dediğimiz anları tarif eden bir edebiyat/tiyatro terimidir. Hani yukarıdan bir el gelir. Bir melek dokunur. Hiç beklenmedik anda bir yardım gelir. Ya da göklerden inen bir Yunan tanrısı gibi biri son anda olaya müdahale eder, karmakarışık bir olaya el atarak bir anda çözer.

Ve yarım saat sonra göklerden adamın yüzüne yağmur damlaları inmeye başlıyor. Köpekler hala kararlı bir savunmada. Sarhoş adam ağır ağır gözlerini açıyor ve yerinden doğruluyor. Herkese vicdan sızlatan köpekler uyuşturucu iğnesi yemekten (belki de hiç uyanmayacakları bir operasyondan) kurtuluyor. Polis bir kent dramını daha atlatıp işine dönüyor.

Kıssadan hisseyi herkes kendine göre çıkarıyor.

1 yorum:

OyQ dedi ki...

Dün ben de gördüm çıkışta ve çok üzülmekle birlikte köpeklerin onun yanından ayrılmamasına çok sevinmiştim. Üçü de yerde yatıyordu. Önce adama bir şey mi oldu diye baktım, hatta yere eğilerek biraz yaklaştım ve köpeklere seslendim. Biraz kuyruk salladılar ama dillerinden az çok anladığım için adamın yanına pek yaklaştırmak istemediler. Uzaktan izledim bir süre ama adam gayet güzel uyuyor gibiydi. Yerde ve soğukta olmasının dışında...

Eczaneye gittim, geldim ve bahsettiğiniz o mucize oldu :) Yağmur başladığında aynı yere geldiğimde üçünün de gitmiş olduğunu gördüm.

Fotoğraf çekmeye çekinmiştim ama. Siz belgelemişsiniz :)

Yazı çok güzel. Teşekkürler.