22 Kasım 2011 Salı

"Köpek Silahtır" Kararını Kınıyoruz!




Köpeği silah olarak kabul eden Urla Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay 2. Ceza Dairesi Başkanlığı tarafından da onandı. Böylece ilk kez bir köpek yasa içtihatlarına “silah” olarak geçti. Bu karar, köpeğin bir başkasının üzerine salınarak yaralanmaya neden olunan her olayda emsal olacak. Urla’da yaşanan olayda, Delal isimli sanık, babası ile tartışan bir adamın üzerine köpeğini saldırttı. Köpek, adamı basit tıbbi müdahaleyle tedavi edilecek şekilde yaraladı. Mağdurun şikâyetçi olmasıyla sulh ceza mahkemesinde yapılan yargılamada, köpeğin olayda kullanılış şekli silah olarak değerlendirildi ve sanık hakkında 3 yıl hapis cezası verildi. Mahkemenin kararına itiraz eden sanık avukatları, köpeğin silah olarak kabul edilemeyeceğini savundu. Ancak Yargıtay 2. Ceza Dairesi Başkanlığı mahkemenin görüşüne katılarak, köpeğin olayda silah olarak kullanıldığına karar verdi. (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1070029&CategoryID=77)
Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi gereği bu durumdaki mağdur köpeklerin korunması gerekirken "silah" ilan edilmesi kabul edilemez bir karardır. Köpekler, sahiplerinin sesidir. Köpekleri araç haline getirenler sahipleridir, tıpkı çocukları dilendiren, hırsızlık yaptıran büyükleri gibi.
Bizler, yaşam hakkı savunucuları olarak;
Kendi özgür iradesiyle karar verme yetisi olmayan, sahiplerine itaat etmekten başka çaresi olmayan köpeklerin “silah” olarak kabul edilmesini kabul etmiyoruz ve kararı şiddetle kınıyoruz.

*Yazı Yaşam Hakkına Saygı sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: