25 Kasım 2008 Salı

Ah Güldünya, Güleydin Ya!


Bugün 25 Kasım. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü.
Bugün, 2006'nın son günlerinde Marjinal E-bülten'imiz için yazdığım bir yazıyı hatırladım.
Tecavüze uğrayıp hamile kaldığı için ağabeyleri tarafından katledilen Güldünya Tören'in hayat hikayesini duymuş ve derinden etkilenmiştim. Güldünya gibi o kadar çok kadın vardı ki aynı kaderi paylaşan. Onu bir sembol haline getiren belki de adı ile yaşam öyküsü arasındaki tezatlıktı. Ailesi ona doğduğunda, hep gülsün diye "Güldünya" demişti ama, yıllar sonra saçma sapan bir namus anlayışı yüzünden gülme hakkını elinden alırken hiç düşünmemişti bile.
İşte buradan yola çıkıp, oturmuş klavye başına ve kadına yönelik şiddetin işlendiği, ele alındığı şarkıları, türküleri araştırıp yazmıştım.
Şimdi aynı hikayeden yola çıkarak ve toplumun dikkatini kadına yönelik şiddete çekmek amacıyla hazırlanmış bir albüm var müzik marketlerde. İsmi: Güldünya Şarkıları. Demek ki Güldünya'nın hikayesinden etkilenen bir tek ben değilmişim. Henüz dinleyemedim ama dinleyeceğim mutlaka.
Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel, Emel Müftüoğlu, Aynur Doğan, Zuhal Olcay, Aylin Aslım, Nilüfer, Şebnem Ferah, Şevval Sam, Rojin, Ayten Alpman ve Funda Arar'ın yorumladığı eski ve yeni şarkılardan oluşuyor albüm. Takip edebildiğim kadarıyla bu isimlerden Aylin Aslım, Aynur Doğan, Sezen Aksu bu konuya en başından duyarlı olan isimlerdi.
Ama bence albümde eksik olan bir şarkı daha vardı:

Olmaz olmaz, yok böyle gitmez
Lekeydi yasaktı diye diye
Bu dünya dönmez
Namus kimin, bu hayat kimin
Olmaz olmaz
Ah Güldünya, güleydin ya
Ey dünya, gülmedin ya
Şarkın vardı, sözün vardı
Dondu dilinin ucunda
Kıydılar zalim dünya

İmza: Feminist Kadın Çevresi (FKÇ) ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nda (BGST) çalışma yürüten müzisyen kadınlar tarafından bestelenmiştir. Şarkının sözleri hem Türkçe, hem Kürtçe'dir. 8 Mart gösterilerinde kadın seyirciye ve de Kardeş Türküler konserlerinde karma seyirciye icra etmişlerdi.
O karma seyircilerden biri de bendim. Yanlış hatırlamıyorsam 2006 ya da 2007'de gittiğim bir konserde dinlemiştim, keşke albüme konmuş olsaydı :(

2 yorum:

Eray dedi ki...

Güzel arkadaşım, annesi kadar güzel bir kızımız gelecek bu dünyaya ve keşke herkes senin kadar duygulu, duyarlı olsa da yeğenim de en az bizim yaşadığımız kadar huzurlu bir dünyada, şiddetten uzakta yaşasa.

aslı dedi ki...

Nevracan'ım, sana can diyorsak boşuna değil.. O güzel yazını okuyunca bunu bir kez daha anladım..

Kaç tane Güldünya gülemeden geçti gitti bu dünyadan.. Umarım bir gün doğusundan da şen kahkahaların yükseldiği bir ülkeye kavuşuruz.

Senin gibi duyarlı anneler bu ülkeye evlat yetiştirdikçe, umudum daha da artıyor. :)))