5 Mayıs 2008 Pazartesi

Osman Baba ve Erden Eruç Buluşması














Osman Baba, Okyanuslar Fatih'i Erden Eruç'un yanına, bu zorlu yarışta kendisine destek olmaya gitti.
Sebebini hep beraber okuyalım ;o)

Erden Eruç, 10 Temmuz 2007 tarihinde, Pasifik Okyanusu'nu geçmek üzere Kaliforniya'daki Bodega Bay'den denize açıldı. Pasifik'te yalnız başına 7.20 metrelik teknesi ile kürek çekiyor. Tekne yelkensiz ve motorsuz. Bu nedenle bir tek küreklerini kullanarak, okyanusun rüzgârlarını ve akıntılarını hesaba katarak batıya doğru yol alıyor. Yaklaşık 9 aydır denizde ve 9.000 deniz milini geride bıraktı.

8 Nisan itibariyle, okyanus geçişlerinde dünya sıralamasına göre "denizde geçen toplam sürede (402 gün)" 4., "en uzun süreli yalnız geçişlerde" ise 274 günle 3. sırada yer alıyor. Bu toplam süre, sadece Pasifik geçişindeki gün sayısını kapsamıyor. Mayıs 2006'da Karayip Denizi'nde noktalanan Atlas Okyanusu geçişinde denizde geçirdiği gün sayısı da bu süreye dahil. Eruç'un 4. olduğu bu sıralamada birinciliği ise, 937 günle Peter Bird elinde bulunduruyor.

Bu Pasifik geçişi, başlı başına devasa bir proje olmasına karşın, Altı Zirve Projesi kapsamında gerçekleştirilecek kas gücüyle devriâlemin sadece bir ara safhası.

Bu proje kapsamında Atlas Okyanusu’nu kürekle geçerek bunu gerçekleştiren ilk Türk olan Eruç, bu geçişi ile 1896 yılından beri okyanusu kürekle geçmeyi başaranlar arasında 151., Atlas Okyanusu'nu doğudan batıya tek başına geçenler arasında ise 33. sırada.

Erden'in bizimle Pasifikten paylaştığı son bilgi:
Londra Merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği istatistiklerine göre Erden, denizde kürekle geçirilen kesintisiz en uzun sürede, 9 Mayıs'ta 305 günle ilk sıraya yerleşecek. İki ay daha denizde kalırsa edecek bir sene!
http://www.oceanrowing.com/statistics/index.htm sayfasında da belirtildiği üzere; Peter Bird'e ait olan bu rekoru kırmak üzere.

Şu anda Filipinlerde Mindanao'ya ulaşmaya çalışıyor. Elden geldiğince güneyden seyrederek, 10. Paralelin kuzeyindeki fırtına güzergahlarından uzak kalmayı planlıyor. Yolunun üzerindeki ters akıntılar nedeniyle, Mindanao'ya ulaşmak zor olacaktır. Hep baraber göreceğiz.

Denizde ikmal operasyonu!
Erden Eruç bu zorlu yolculuğuna çıkarken gerekli önemleri alarak yola çıktı fakat ters rüzgarlar onu amaçladığı güzergahın dışına sürükledi. Şu anda mayısın ortasına kadar yetecek yiyeceği var. Ümidi ters akıntının aşağısından ya da yukarısından Palau'ya doğru ilerlemek. Bu aralar hava genellikle durgun ve rüzgar zayıf esiyormuş. Güvenilir, tutarlı ticaret rüzgarlarından eser yokmuş. Ters akıntıyla sırf kürek çekerek boğuşmak hızını çok düşürmüş. Bu şartlarda, bütün seçeneklere açık bir ikmal operasyonu düzenlemek gerekti. Herşeyden önce ikmal malzemeleri derlenmeli, düzenlenmeli ve yeniden paketlenmeliydi. Hazırlanan çok sayıda yiyecek paketi ve elektronik malzeme, bir gümrükte takılmaya adaydı. Bürokrasiden yılmayacak birisinin bunları elden getirmesi en sağlam yöntemdi.

İşte bu birisi Osman Baba oldu!

Londra'daki Okyanus Kürekçileri Derneği Başkanı Kenneth Crutchlow lojistik merkez olarak Jakarta'yı seçti.

Osman Baba, denizde ikmal çabalarını çekimlerle belgelemek üzere dün yola çıktı ve Kenneth ile Jakarta'da bugün buluştu. Beraber Yeni Gine'deki Jayapura'ya uçacaklar ve Erden'i bulmak üzere bir gemiyle denize açılacaklar. Teknesindeki Argos vericisinden gelen sinyallerle Erden'in yeri her zaman biliniyor ve takip ediliyor. Tekneyi kolayca bulabilecekler. Ve ikmal operasyonu gerçekleşecek. Biz de heyecanla bu buluşmayı takip ediyoruz.

Peki İkmal Operasyonu öncesi hazırlıklar nasıldı?
Herşeyden önce Osman Baba çok ama çok heyecanlıydı. Kolay değildi bu yolculuğa çıkmak. Hiç aklına gelir miydi? Erden Eruç'un bu yolculuğunda ona destek olmak için yollara çıkmak, Jakarta sularında buluşmak! Erden için gerekli ihtiyaçları temin etti, gerekli bürokrasi irtibatlarını kurdu. Ken ile irtibatta kaldı. Tüm organizasyon hazırdı.
Bavulunu topladı, bizlerle ve ailesiye kısa süreli vedalaştı veee doğruuu Jakarta'ya... Yanında bizden sevgiler, notlar götürdü Osman Baba. Bakalım dönünce neler neler anlatacak bizlere, merakla bekliyoruz:)

Yukarıdaki fotoğraf Marjinal ekibinden Erden'e... Osman Baba vesilesiyle bizden hediye:)

Sevgili Erden, Sevgili Osman Baba!
Yolunuz açık, sularınız serin olsun...

Sevgilerimizle...

Kaynak: Yukarıdaki süreci doğru anlatabilmem için http://www.around-n-over.org/tr/ adresinden faydalandım.

Hiç yorum yok: