4 Şubat 2013 Pazartesi

Avrupa Kültür Başkenti'nde "Kırkayaklı Sinema"


Londra Üniversitesi’ne Bartlett Mimarlık Okulu tarafından 2012 Avrupa Kültür Başkenti olarak belirlenen Portekiz’in Guimaraes kentindeki kutlamalar için özel olarak tasarlanan “kırkayaklı sinema” kullanıcılara gerçekten farklı bir film deneyimi yaşatıyor.
Sinema, Portekiz’de günlük yaşama farklı bir kamusal müdahale yaratma amacıyla Sanatçı Marysia Lewandowska ve Profesör Colin Fournier’in işbirliğiyle Londra merkezli tasarım firması Neon’un tasarımıyla inşa edilmiş.  Bu yapının inşasının arkasında yatan asıl amaç ise kültürel etkinliklerin aslında ne kadar minimal yapılarda kurulabileceklerini göstermek.  
Görüntüsü hafiften uzay gemisini andıran bu sinemada izleyiciler, kanvastan yapılan kare şeklindeki bir kutunun 16 boru koltuklarından birindeki yerlerini aldıktan sonra farklı bir sinema deneyimi yaşamaya başlıyorlar. Jean Luc Godard’dan Fellini’ye sinema dünyasının önemli eserlerini izleyicilerle buluşturan bu gezici sinema aslında giderek artan online film kaynaklarına 3D sinemalarla birlikte yeni bir çözüm olabilir. Sadece iki saatten uzun sürecek filmlerde ayakta kalmak sanat tutkunları için  bile yorucu olabilir! Bu değişik(!)  deneyimi daha fazla merak edenler http://trendwatchingpremium.com/2013/01/free-standing-pop-up-cinema-screens-movies-in-small-spaces/ adresinden sinemayı inceleyebilir.

Hiç yorum yok: