10 Ocak 2013 Perşembe

Gazetecilerin Bahtı Açık Olsun!



Meslekleri merkeze alan web sitesi CareerCast.com tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre gazetecilik, dünyanın en stresli 10 mesleği arasında yer alıyor. Sıralamadaki yeri de taksi şoförleri ve polislerden yukarıda. En üst sıralarda yer alanlar ise havayolu pilotları, itfaiyeciler ve ordu personeli!

PEN International’a göre Türkiye'de Kasım 2012 itibariyle 70’ten fazla yazar ve gazeteci tutuklu; en az 60 gazeteci, yayıncı ve yazar ise yargılanma sürecinde olup yıllarca sürebilecek davalar içerisinde kapana kısılmış durumda. Çoğu Terörle Mücadele yasaları kapsamında tutuklanıyor. Mesnet ise yazdıkları metinler.

Pilotlar, birkaç saatlik uçuşta uçakta kadın-erkek-çocuk yolcuları sağ salim varacaklarıyere ulaştırmak zorundalar ve havada oluşabilecek bir arızanın ya da uçuştaki bir aksaklığın sonunun ölümle bitecek olma olasılığı stres sözcüğünün yetmeyeceği kadar ağır bir yük. Alevlerin arasına atlayan itfaiyeciler ise en kötü ölüm biçimine meydan okuyarak canlarını tehlikeye atıyorlar. Asker, ülke savunmasında ölümüne savaşıyor. Gazeteci ise tüm topluma yönelik bir çabayla doğru haber iletme, bilinçlendirme, uyarma, bağımsız duruş sergileme görevini yükleniyor. Hasılı, yurttaşların bilgiye ulaşmasına aracılık ediyor.

Bu edim neden bu kadar tehlikeli? Görevi “bundan ibaret” olan gazetecinin ifade özgürlüğü neden elinden alınmalı?

Neden bezdirici davalarla, alıkonmalarla, ıslah edilmeyle korkutulmalı?

Muhabirin susturulmasını gerektirecek kadar korkunç risk nedir?

Gündelik hayatta faşizm ne demektir?

Kısası, insanlar bilgiye ulaşırsa ne olur?

Bazen doğru soruları sormak, cevap vermekten daha önemlidir.

Bugün bulunduğumuz noktada 10 Ocak Gazeteciler Günü “kutlu” olabilir mi? Türkçede kut* nedir?

Türkiye’de bu özel gün (10 Ocak) kutlu mudur?



Kut: Eski Türkçe. Baht, bereket, talih.

Hiç yorum yok: