7 Mart 2008 Cuma

"Emekçi Kadınlar Günü"



Tüm Kadınların "Emekçi Kadınlar Günü"nü kutlarım.

Kısaca hafızları tazeleyelim diye size "Emekçi Kadınlar Günü"nün tarihçesi hakkında biraz bilgi topladım.

Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda ortaya atıldı ve kabul edildi. Bir çok ülkede her yıl kutlanmaya başladı.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde, ama her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı sırasında olmuştur.

İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti.

Türkiye'de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı.
Birleşmiş Milletler "Kadınlar On Yılı" programından Türkiye de etkilenmiş, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştı. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl kutlanmayan 8 Mart, 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Hiç yorum yok: