27 Mart 2008 Perşembe

Dünya Tiyatrolar Günü....


Tüm tiyatro severlerin "Dünya Tiyatrolar Günü"nü kutlar, bu aşklarının hiç bitmemesini dilerim :)))

Başlangıcı :
Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1948 yılında kuruldu. Bu enstitü 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti. Her yıl enstitüye üye ülkelerde 27 Mart günü Tiyatro Bayramı olarak kutlanır.

Geçmişten kısa kısa:
Dünyada ilk tiyatro olayının nerede, nasıl başladığı kesinlikle bilinmi­yor. Araştırmacılar tiyatronun, ilkel insanların av dönüşü vurdukları avın çevresinde sevinç ve heyecan sesleri çıkararak dans etmelerinden doğduğunu anlatırlar. Daha sonraları topluluk halinde yaşamaya başlayan insanlar yılın belirli günlerinde, belirli bir yerde toplanmaya başladılar. Bu toplantıda içlerinden bir kişi yüksekçe bir yere çıkarak güldürücü öyküler anlatır, taklitler yapar, şarkılar söylerdi. Bu tür oyunlar zamanla şenlikler geleneğini oluşturdu. Bir süre sonra tiyatroda kişiler ikiye, üçe çıktı. Daha canlı, daha ilgi çeki­ci konular bulundu. Böylece oyunlar, sanat niteliğine kavuştu. Tiyatro da meslek haline geldi.

1 yorum:

Nevra dedi ki...

Hemen eklemek istedim. Sevgili eşim Bülent de, bir süredir tiyatro aşkıyla yanıp tutuşuyor. Bir tiyatro kursuna devam ediyor ve de haftada iki gün "Keşanlı Ali Destanı" nı çalışıyorlar. Sanırım bu sezona yetişmeyecek ama bir dahaki sezonda oynayacaklar.
Evde sanatçı birilerinin olması güzel, insanın ruhunu besliyor :)
Bekarlara eş seçerken bu detayı da göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim :)