27 Aralık 2010 Pazartesi

Tarihe Tanıklık

Tarih: 25 Aralık 2010 Cumartesi
Saat: 20.00
Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Fazıl Say'ın, Almanya Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında siparişini aldığı ve dünya prömiyeri 13 Mart'ta Dortmund'da yapılan "İstanbul Senfonisi" adlı bestesi, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Türkiye'de ilk kez seslendirdi. İstanbul'un tepelerinden esinlenerek 7 bölümden oluşan senfonide neyde Burcu Karadağ, vurma sazlarda Aykut Köselerli ve kanunda Hakan Güngör solist olarak yer aldı.
Senfoniden önce Gürer Aykal ve Fazıl Say beste üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Bu sohbette öğrendik ki bir İstanbul senfonisinin bestelenmesi fikri Almanlardan çıkmış. Sebep de pek çok şehir için senfoni olmasına rağmen İstanbul için olmamasıymış. (Bunu Almanlar düşünmüş!!!)
Konseri balkonda, seyircilerin arasında dinleyen Fazıl Say konser bitiminde dakikalarca alkışlandı. Bunca yıldır pek çok başarılı konsere gittim ama istisnasız tüm seyircilerin dakikalarca ayakta ve avuçları patlayıncaya kadar alkışladığı başka bir konser görmedim. Buna daha önceden gittiğim Fazıl Say konserleri de dahil. Bu alkışlar sadece senfoninin güzelliği ve Say'ın başarısı için değil, aynı zamanda cesurca savunduğu aydın, kültürlü ve medeni bir toplum fikrinin kalpten desteklendiğini göstermek içindi.
Bir Türk besteci tarafından yazılmış bir senfoninin Türkiye'deki ilk seslendirilişine -tarihe- tanık olduğum için çok mutluyum.

Hiç yorum yok: